Ideeën

Sterk Hoogkerk

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Huidige fase

Ideeën indienen

Om een idee in te dienen moet je inloggen.

Fases

Thema's kiezen en geld verdelen

-

Dit zijn de vijf thema's van Sterk Hoogkerk

De vijf thema’s van Sterk Hoogkerk zijn op 18 april vastgesteld. Van 16 maart tot 16 april konden mensen online hun voorkeur doorgeven voor vijf van de twintig thema’s. Daarnaast zijn er bijeenkomsten geweest: voor kinderen van groep 7 en 8, en de afsluitende bijeenkomst op 18 april. Omdat het onderlinge gesprek een belangrijk onderdeel is van Sterk Hoogkerk, tellen de op de bijeenkomsten uitgebrachte stemmen samen even zwaar als het totaal van de online stemmen. Dit zijn de vijf thema’s geworden:  

 • Verkeer
 • Sport en Bewegen
 • Groen Hoogkerk
 • Veilig Hoogkerk
 • Kinderen en Jongeren 

Deze vijf thema’s zijn bepalend voor Sterk Hoogkerk dit jaar. Tijdens de bijeenkomst konden bewoners doorspreken over de gekozen thema’s. De resultaten hiervan koppelen we terug op de bijeenkomst Geld verdelen op 16 mei.  

Meer weten? De berekening van de resultaten kun je bekijken via de website.

Het budget voor elk thema is bekend, dien nu je idee in!

Nadat op 18 april de vijf thema's voor Sterk Hoogkerk gekozen werden, is nu ook de verdeling van het budget over deze thema’s bekend. Op 8, 9 en 16 mei gingen Hoogkerkers met elkaar in gesprek, om vervolgens het geld te verdelen. In totaal deden 91 mensen mee. Dit is de uitslag:

 1. Sport en bewegen: € 94.615
 2. Kinderen en jongeren: € 57.363
 3. Verkeer: € 54.396
 4. Veilig Hoogkerk: € 49.780
 5. Groen Hoogkerk: € 43.846

Een toelichting op de cijfers vind je bij de Verdeling budget: de einduitslag

Meld je aan om een idee in te dienen!

Meld je aan

Ideeën indienen

-

Nu duidelijk is hoeveel geld er voor elk thema is, mag iedereen ideeën indienen. Daarbij moet elk ingediend idee bij een van de vijf thema's passen. Ook mensen die niet in Hoogkerk wonen, kunnen aan deze fase meedoen. Ideeën met een bescheiden kostenplaat kunnen ook worden ingediend als zij buiten de thema's vallen. Er is in totaal 5000 euro beschikbaar voor dergelijke ideeën. 

Stuur je een idee in? Vermeld daarbij dan alle informatie die je hebt. Waarom is het een goed idee? Wat draagt het bij aan jouw omgeving? Is het eenmalig of voor een langere periode? Hoeveel geld is ervoor nodig? En wie of wat heb je nodig om het uit te kunnen voeren?

Als je je idee al verder uitgedacht hebt, kun je ook een plan van aanpak of een begroting toevoegen. Samen met de gemeente kijken we of je idee haalbaar is. Als dat nodig is nemen we daarover contact met je op.

Om online mee te doen heb je een account nodig.

Lees de spelregels

Tijdens deze fase zie je op deze website alle ingediende ideeën. Je kunt op andere indieners reageren, bijvoorbeeld als je iets wilt toevoegen, tips hebt of wilt meewerken aan de realisatie van een idee.

Hulp bij je idee? 

Tijdens deze fase organiseren we ideecafés, waar je langs kunt komen voor advies en ondersteuning bij het online indienen van je idee:

 • woensdag 24 mei: WIJ Hoogkerk (Verbetering 3) 14-16 uur
 • donderdag 1 juni: VHJ (Noorderstraat 14) 10-12 uur
 • woensdag 7 juni: speeltuingebouw Kreukelhof (Drakesteijnstraat 29) 14-16 uur
 • maandag 12 juni: dorpshuis Hoogkerk (Zuiderweg 70) 19-21 uur

Heb je nu een vraag? Of kom je ergens niet uit? Neem dan contact met ons op via hallo@sterkhoogkerk.nl  of 06-13211151

Deel je idee

Hoe kan het?

-

Als alle ideeën binnen zijn, worden ze bekeken en beoordeeld. Kunnen ze uitgevoerd worden? En hoe precies? Tijdens deze stap zijn de indieners en de gemeente aan zet. Samen kijken ze of het idee praktisch haalbaar is, wat er voor nodig is en wat de kosten zullen zijn. Als alle lichten op groen staan, gaat het idee mee in de stemronde van stap 4.

Stemmen

-

Het is zover! Voor elk van de vijf thema's kiezen Hoogkerkers uit de ingediende ideeën de drie beste. Iedereen krijgt de kans om te stemmen, zowel tijdens een bijeenkomst als online. Welke ideeën spreken jou aan? Wat zou je graag gerealiseerd zien?

Ook bij deze stemronde tellen stemmen die uitgebracht worden tijdens de bijeenkomst zwaarder dan de stemmen die online worden uitgebracht. Je mag zowel tijdens de bijeenkomst als online stemmen: dan geef je jouw stem maximaal gewicht. Tijdens de bijeenkomst gaan we in groepjes met elkaar in gesprek. Bij elk idee zien de stemmers hoeveel geld het gaat kosten, zodat ze op basis daarvan een goede afweging kunnen maken.

Wat gebeurt er als er thema’s zijn waarbij de ingediende projecten minder geld kosten dan er voor dat thema begroot is? Oftewel: als er geld over is? In dit geval kunnen alle ideeën die bij dat thema horen, gerealiseerd worden. Er hoeft dus voor dit thema niet gestemd te worden. Bij de thema’s waar meer ideeën zijn dan er budget is, gaan we stemmen.

Aan de slag met gekozen ideeën

-

De uitslag van de stemronde maken we bekend via deze website, via hoogkerkonline.nl en in de Westerkrant. Daarna gaat de gemeente samen met de indieners van de gekozen ideeën over tot de uitvoering. De plannen worden werkelijkheid!

Ideeën

IMG_0361.jpeg Vondelaan in Haren

Verkeersveiligheid verbeteren

26-05-2023  •    1 reactie  •   •  Els  •  Verkeer

Bekijk idee
Skeelerroutine

Skeelerroutine

26-05-2023  •    Geen reacties  •   •  Anthony  •  Sport en bewegen

Bekijk idee

Afgeronde projecten

Stem van Hoogkerk

Lewenborg Leeft 2022

Een speel- en chillplekkenplan voor Selwerd

Beijum Bruist 2022

Selwerd-Oost

Selwerd-West

Sunny Selwerd

Oosterparkwijk

Over dit proces

Beslis mee over de verdeling van geld tussen verschillende ideeën en projecten.