Ga terug

Voorbeeld ontwerp

Stem van gemeente Groningen Stem van gemeente Groningen  •  Stem van Groningen  •  07-12-2022  •  9 reacties  •  Savornin Lohmanplein  • 

Picture3.jpg

Dit is het voorbeeld ontwerp, dat is gemaakt er inspiratie. 

Eigen ideeën indienen zouden we fantastisch vinden. Maar iedereen is vrij om op dit ontwerp te reageren. Wat vindt u mooi of juist niet mooi aan dit ontwerp?

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om te kunnen reageren.
 • Rob1985

  Erg positief over toename van hoeveelheid groen. Wellicht hier en daar een zitbankje onder de bomen.
  Betere afscherming plein met haagjes heel fijn voor veiligheid kinderen die daar spelen; daardoor minder neiging straat op te rennen in spel.
  Bij keuze haagjes kijken naar soorten die gunstig zijn voor biodiversiteit; inheemse soorten die gunstig zijn voor insecten/vogels. Evt. te combineren met plukfruit voor kinderen (aalbessen o.i.d.).
  Er is nu een klein standbeeld verstopt achter de heg; graag mooiere plek.
  Zandbak mis ik; wordt nu veel gebruikt.
  Wat fantastisch zou zijn is als er ook de inrichting eromheen wordt gekeken; ‘shared-space’ van heg tot heg (d.w.z. geen stoepranden meer maar gehele plein en omliggende weg/stoep gelijkvloers). Lijkt veel ruimtelijker en duidelijk voor auto’s dat er veel kinderen spelen. Idealiter dan zelfs gedeelte van de S. Lohmanlaan meenemen (b.v. kruising S. Lohmanlaan/v. Houtenlaan tot kruising S. Lohmanlaan/Verlengde Hereweg).

  3 duimpjes  | 
  3
  0
  1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
  • Henning T.

   Ik ben het helemaal eens met de suggesties van Rob. Goede toevoegingen op een al heel mooi voorstel. Vooral blij met de toename van groene oppervlaktes en diverse speeltoestellen voor de kinderen. Als de omliggende stoep wordt aangepakt, wat een mooie kans zou zijn, zouden meteen klimaatadaptieve maatregelen kunnen worden genomen, bv. waterdoorlatende verharding zoals grastegels of kasseien met waterdoorlatende voegen. Bovendien zouden 1-2 laadpunten voor elektrische voertuigen aan het plein kunnen worden geplaatst.

   1 duimpje  | 
   1
   0
   3 reacties (tonen) 3 reacties (verbergen)
   • Steffy P

    Prachtig aanvullend voorstel van van Rob en Henning. Ook het idee om een gedeelte van de Savornin Lohmanlaan mee te nemen (b.v. kruising S. Lohmanlaan/v. Houtenlaan tot kruising S. Lohmanlaan/Verlengde Hereweg) juich ik van harte toe. Zo worden het plein én de directe omgeving veel verkeersluwer en komt dit het karakter van een stukje 'oud' Helpman zeker ten goede.
    Daarnaast nog een suggestie: binnen de Hanzehogeschool Groningen is lector Floris Boogaard actief om samen met onderwijs, kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid maatregelen te ontwikkelen de gebouwde omgeving aan te passen (adaptatie) aan de effecten van klimaatverandering en menselijk handelen. Wellicht willen hij en/of zijn studenten ook met dit onderwerp meedenken?

    1 duimpje  | 
    1
    0
    1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
    • Henk Hindriks

     Hé Steffy, Kan jij anders die lector eens polsen of dit iets voor zijn werkgroep zou kunnen zijn? Vanuit de gemeente wordt er al gekeken naar hittestress en andere zaken in de wijk, maar nog niet specifiek op dit gebiedje.

     Geen duimpje  | 
     0
     0
     Geen reacties
    • Henk Hindriks

     Helemaal mee eens!

     Geen duimpje  | 
     0
     0
     1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
     • Jurjen Zuijdendorp (gemeente)
      Jurjen Zuijdendorp (gemeente)  •  Projectgroep Savornin Lohmanplein  •  17-01-2023 · 16:06:09

      Beste allemaal,
      Allereerst bedankt voor jullie positieve reacties! Het zijn waardevolle suggesties waarmee we het 'referentieontwerp' goed mee kunnen voeden. We hebben intern ook het gesprek over klimaatadaptie en we hoe thema's als wateroverlast en hittestress aan dit plein ten goede kunnen keren. Voel ook vooral de vrijheid om de Hanzehogeschool te benaderen om mee te denken in deze opgave.

      De samenhang met de S. Lohmanlaan is een relevante opmerking. We gaan dit jaar aan de slag met bewoners van de wijk / aanwonenden S. Lohmanlaan om een ontwerp te maken voor de Lohmanlaan ter verbetering van de verkeersveiligheid. De verkeersruimte ter plaatse van het pleintje wordt in dat traject ook betrokken.

      We gaan nog aan de slag om een oploopje te organiseren op het plein. In de informatiebrief heb ik februari uitgesproken, maar we kijken voorzichtig al naar de maand maart. De uitnodiging hiervoor volgt nog!

      Hartelijke groet,
      Jurjen Zuijdendorp
      (Gemeente Groningen)

      Geen duimpje  | 
      0
      0
      2 reacties (tonen) 2 reacties (verbergen)
      • Anne P

       Ik moet zeggen dat ik erg gecharmeerd ben van de inrichting van het plein zo'n 70 jaar geleden, maar is natuurlijk niet meer van deze tijd.

       Voor het middenterrein ben ik voorstander van veel groen, speeltoestellen en picknickbankjes. Voor wat betreft de stoep en de weg gaat mijn voorkeur uit naar een inrichting zoals op de van Houtenlaan (is al meer genoemd). Dus een klinkerweg met een licht verhoogde parkeerstrook met parkeervakken. Shared space alleen voor geparkeerde auto's en gebruikers van de stoep, verder niet.

       Ook al meer genoemd is de aansluiting van het plein op de laan. De huidige inrichting is erg gevaarlijk omdat er te hard wordt gereden en het veel weggebruikers onvoldoende duidelijk is dat men op de laan voorrang moet verlenen aan weggebruikers die het plein verlaten. De laan versmallen en het kruispunt verhogen, zoals op kruisingen verderop wel is gedaan, lijkt mij een goede optie. De laan mag best wat onaantrekkelijk worden voor weggebruikers die (wordt vervolgd)

       Geen duimpje  | 
       0
       0
       Geen reacties
       • Anne P

        (vervolg) , a.g.v. het verdwijnen van op- en afritten met de ringweg, alleen van Oost naar West en vice versa willen gaan en niet in de wijk hoeven te zijn.

        Ik kijk uit naar het oploopje.

        Anne (pleinbewoner)

        Geen duimpje  | 
        0
        0
        Geen reacties
      • Henning T.

       Kleine aanvulling: misschien is er ook plek voor een spar op het plein. Jaarlijks wordt er door de VvE een kerstboom aangeschaft. Het lijkt mij leuk als er permanent een boom staat zodat niet elk jaar opnieuw een boom hiervoor moet worden gekapt.

       Geen duimpje  | 
       0
       0
       Geen reacties
     Geen mijlpalen gedefiniëerd