Veelgestelde vragen

Hoe werkt Stem van Groningen  

Maak eerst een account aan om mee te doen op Stem van Groningen. Als je je account hebt bevestigd en inlogt kun je: 

  • Ideeën indienen 
  • Op ideeën stemmen 
  • In gesprek gaan met andere inwoners 
  • Je mening geven 

Als je geen account hebt, kun je alleen ideeën en reacties bekijken. Je krijgt een mail om je account te activeren en bij het indienen van je idee. Je kunt ook mails ontvangen als je privéberichten krijgt, of als iemand een reactie geeft op je idee. Je kunt zelf in jouw profiel aangeven welke e-mails je wilt ontvangen.  

Waarom moet ik een account aanmaken? 

Door het aanmaken van een account krijgt iedereen een eigen stem op de website. Alleen met een account kun je ideeën indienen, stemmen uitbrengen en reageren. Iemand moet ook de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor zijn idee. Als je een account hebt kunnen we gemakkelijk in contact komen, als we vragen hebben over jouw idee.  

Geen bevestigingsmail gekregen?  

Vraag een nieuwe bevestigingsmail aan. Vergeet ook niet in je spambox te kijken. Als de mail in je spambox zit, kan het zijn dat je de mail naar je postvak in moet verplaatsen om op de bevestigingsmail te kunnen klikken.  

Heb je nog steeds geen bevestigingsmail ontvangen? Mail dan naar destemvan@groningen.nl. Vertel in je mail met welk e-mailadres je een account hebt aangemaakt. 

Wat doen jullie met de gegevens die ik achterlaat? 

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. We vragen dan ook niet meer dan strikt noodzakelijke gegevens achter te laten. Bijvoorbeeld zodat we in contact met je kunnen komen als we aanvullende vragen hebben over je idee. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze Huisregels en de Privacyverklaring.  

Waarom kunnen mensen ideeën indienen en stemmen uitbrengen voor een project in een wijk waar zij niet wonen? 

De gemeente Groningen heeft de keuze gemaakt om te werken met deze software. We vinden dat iedereen vrij is om een goed idee in te dienen voor een buurt. Het kan zo zijn dat iemand woont in de ene buurt, maar wel veel tijd doorbrengt in de andere buurt. Dat iets een goed idee is, hoeft niet per se afhankelijk te zijn van de plek waar iemand woont.  

Daarnaast zien we dat de activiteit op het platform samenhangt met promotie. Promotie gericht op de wijk, roept vooral stemmers op vanuit de wijk zelf. 

Ik wil meedoen aan een project in mijn wijk, maar er staat geen project online.  

In de gemeente Groningen hebben we verschillende projecten, maar niet ieder project maakt gebruik van de Stem van Groningen. Het platform is namelijk niet geschikt voor ieder project. In de toekomst hopen we de website door te ontwikkelen en in te zetten voor nóg meer projecten in nóg meer wijken. Heb jij een idee? Mail dan naar destemvan@groningen.nl.  

De website werkt niet goed, wat nu? 

Stuur een mail naar destemvan@groningen.nl. Beschrijf zo precies mogelijk wat het probleem is, met welk account je de actie wilt doen, welk apparaat je gebruikt (tablet, mobiel, desktop) en welke browser je gebruikt. 

Ik wil mijn stem graag aanpassen.  

Zolang de stemfase in een project actief is, kun je op Stem van Groningen je stem uitbrengen. In die periode kan je ook zo vaak je stem aanpassen als je wilt. Je stem wordt opgeslagen in je account.  Let op: je krijgt geen bevestiging via een e-mail dat je stem is uitgebracht.

Ik wil mijn idee graag aanpassen.  

Zolang in een project de fase actief is waarin je ideeën kan indienen, kan je zelf je idee aanpassen. 

Dit doe je door op ‘Mijn activiteit’ te klikken in het menu. Je ziet dan alle ideeën die je hebt ingediend, en kunt deze vervolgens aanpassen. Ook kan je via je eigen idee op de ‘bewerk’ knop rechts klikken, om je idee aan te passen. 

Wanneer de indien-fase niet meer actief is, kun je zelf niet meer je idee aanpassen. Natuurlijk snappen wij dat je idee nog wat meer uitgewerkt wordt, of aangevuld. In samenspraak met onze collega's passen we graag je idee aan. Wil je je idee aanvullen of aanpassen? Mail daarvoor dan naar het e-mailadres dat staat in de fase waarin je ideeën kan indienen. 

Ik volg een idee, waar kan ik de updates vinden?  Ik volg een idee, waar kan ik de updates vinden?  

Je kunt een idee volgen. Dit betekent dat je via ‘Mijn activiteit’ op de hoogte wordt gehouden van veranderingen in dit idee.  

Je kunt een idee ontvolgen door het idee te bekijken en het schuifje ‘volgend’ rechts hiervan aan te klikken.  

Ik heb een mail ontvangen dat mijn idee is beoordeeld. Wat nu? 

Vaak hebben projecten een fase waarin er wordt gekeken naar of een idee uitgevoerd kan worden. De gemeente Groningen kijkt dan bijvoorbeeld of het idee past binnen het beleid en welke kosten het idee heeft. Hiervoor kan eventueel contact met je zijn opgenomen. 

Je idee kan als haalbaar of niet haalbaar zijn beoordeeld. In het geval van haalbaar gaat je idee door naar de stemronde of uitvoering. Gefeliciteerd! 

In het geval van niet haalbaar gaat je idee helaas niet door naar de stemronde of uitvoering.  

Ik heb een vraag, maar deze staat hier niet tussen.

Dat kan natuurlijk. Als je vraag hier niet tussen staan, mail dan naar destemvan@groningen.nl. We helpen je graag!