Ideeën voor Wijkbudget Lewenborg

Dit project heeft een bedrag van € 25.000

Flyer ten behoeve van het Le Roy Gebied

03-04-2023  •    Geen reacties  •   •  Jannie  •  Wijkbudget Lewenborg

De LeRoy-gebieden: een pareltje in onze wijk. Ingericht en onderhouden voor en door bewoners. Om te zorgen dat dit 6 hectare bijzondere gebied blijft voortbestaan, zijn we afhankelijk van vrijwilligers. Een flyer kan ons daarbij helpen. Deze wordt dan eenmalig meegeleverd met de wijkkrant de Lewenborger.                                                                                        We zien dat het extra motiveert om met meerdere vrijwilligers te werken. Het werk schiet dan echt op en het is bovendien gezellig.  Af en toe wordt ons geleerd hoe je fruitbomen en bessenstruiken moet snoeien of leer je hoe je met een zeis om moet gaan. Niets moet, maar het mag.

Het idee is bedoeld om het gebied extra onder de aandacht te brengen bij wijkbewoners en hen tevens te motiveren om af en toe of regelmatig mee te willen helpen in de LeRoy-gebieden.

Benodigd geld in totaal  628,59 euro(incl. btw)

(Offerte van Kragtvorm  458,59 euro voor de vormgeving en het drukken van alle flyers plus 20 posters. Kosten bezorging flyers met de wijkkrant de Lewenborger  170 euro)                                                                                                                                                                                                                      

Voor de uitvoering lever ik de tekst en foto's aan die nodig zijn voor de vormgeving. Bezorgers van de Lewenborger verspreiden de flyer samen met de krant. De vorige keer is niet het hele verspreidingsgebied meegenomen: deze keer wel. Verder zorg ik dat overgebleven flyers komen te liggen bij het Dok, de Bieb enz. 

Het vorig jaar heb ik deze flyer ook aangevraagd: in die zin is het meerjarig. Mochten veel vrijwilligers zich melden dan kan het zijn dat het jaar daarop geen nieuwe aanvraag nodig is. De bijgevoegde flyer is van 2022 en hierop is een gedeelte van de voorkant te zien. De achterkant wordt ook benut. Uiteraard wordt de flyer van 2023 aangepast met nieuwe foto's en eventueel met een aangepaste tekst.

    

 

 

    

Miniature People Lewenborg - diverse wandelroutes

09-03-2023  •    1 reactie  •   •  Astrid Mucaj-van Hoesel  •  Wijkbudget Lewenborg

Bekijk de wijk door andere ogen

Lewenborg bekijken door hele andere ogen? Dat kan met de Miniature People Lewenborg routes.  Eigenlijk is het één grote speurtocht naar ieniemienie mensjes die in scenes door heel Lewenborg verspreid zijn. Ze zijn 87 zo klein als echte mensen, dus het zal soms even speuren zijn. Zo kom je nog eens ergens, en beleef je de wereld op een veel kleinere schaal.

Het nieuwe sociaal

Super leuk om te doen als gezin, met je vrienden of met je nieuwe buurvrouw. Het is natuurlijk ook erg leuk om nieuwe mensen tegen te komen op deze manier, of een stukje Lewenborg te ontdekken waar je nog nooit geweest bent. Je kunt ervoor kiezen om een route te lopen, maar als je gewoon naar diverse miniature people op zoek wilt kan dat natuurlijk ook. Zo kun je het speurwerk over verschillende dagen uitspreiden.

Daarnaast hebben we een eigen Instagram account waar speurders de miniature people kunnen bekijken, taggen en delen met anderen. Laten we de rest van Groningen ook zien hoe mooi onze wijk is?

Diverse routes door de wijk

De routes zullen diverse thema's hebben en elke keer kunnen worden uitgebreid. Wat dacht je van een bosdieren route (door het Le Roy gebied bijvoorbeeld), een kerst route rond de feestdagen en nog veel meer. De opties zijn eigenlijk eindeloos en zullen meegroeien met de vraag.

Ook voor in de koudere dagen is dit een leuke activiteit die altijd veilig door kan gaan (met het oog op diverse maatregelen), waardoor het ook een duurzaam idee is. 

Financiering

Voor dit budget hebben we als opstart kosten ongeveer € 750,- nodig. Dit geld zal gebruikt worden voor: - Miniature People: een poppetje/diertje kost tussen de 5-12 euro per stuk, zo kun je dus een mooie route uitzetten/scenes maken - materiaal kosten (lijm etc) - Routekaartjes (gedrukt & gelamineerd en eventueel online) - marketing materialen (flyers/posters/Instagram etc)

Buurtkas en moestuin

06-04-2023  •    Geen reacties  •   •  HannavanWijk  •  Wijkbudget Lewenborg

We willen graag een buurtkas in combinatie met een moestuin voor de wijk. Hier kunnen bijvoorbeeld schoolklassen komen werken als onderdeel van natuureducatie of buurtbewoners helpen met het onderhoud. We hopen het op een locatie vorm te geven waarbij we naast het tuinieren ook gezellig bij elkaar kunnen zitten om wat te drinken en het leven met elkaar te delen. We delen niet alleen de zorg voor de tuin maar ook de opbrengsten ervan. Als je deelt, heb je altijd genoeg!

We zijn actief op zoek naar een locatie om de kas te plaatsen. 

Het geschatte bedrag voor de kas is 4000,- euro. Hiervoor kunnen we een kas aanschaffen, de grond bewerken en wellicht een start maken door wat zaden aan te schaffen.

Wij zijn trouwens Arie-Pieter en Hanna. Twee bewoners die van tuinieren houden. We kennen ook andere Lewenborgers die ons graag willen helpen met dit project.

Buurtvuur Lewenborg

11-04-2023  •    Geen reacties  •   •  Brecht K  •  Wijkbudget Lewenborg

Vergoeding van gemeenschappelijk eten & drinken voor de bezoekers van het buurtvuur Lewenborg. 

De geschatte kosten zijn max 200 € voor 11 a 12 keer per jaar buurtvuur. Daarbij doet de "eten en drinken" regelaar zelf de boodschappen en organisatie, zoals inpakken opruimen, schoonmaken en de afwas. 

De "vuurmeester" fietst twee keer heen en weer vanaf de houtblokken opslag naar de vuurplaats. Met hout, bankjes, stoelen, waxinelichtjes lantaarns, en regelmatig een extra mini vuurpot waarboven we kunnen koken.

We kijken uit naar een jaarlijkse voorziening van de kosten: indien een bijdrage van bezoekers wordt gevraagd is dit voor sommigen een drempel om het buurtvuur te bezoeken.

We zijn erg blij met de ter beschikking stelling van de elektrische bakfiets van het wijkteam voor t transport naar de vuurplaats. De ingebouwde deksel van de bakfiets is ook meteen een uitklapbare tafel!

De afgelopen jaren waren mede een succes door aardappelen te poffen en soep te maken.  Ook eenvoudige maar smaakvolle "eten wat de vuurpot schaft" gerechten.  We hebben ook wel een een broodje hamburger gemaakt. Verder is de aanwezigheid van wat chips, popcorn, koffie, thee, water, koekjes, fris en of sap iets wat het geheel compleet kan maken.  

Het buurtvuur maakt het mogelijk dat iedere bezoeker zich dieper verbonden voelt met dat wat belangrijk wordt gevonden. In zichzelf en in verbinding met de groep.

Bezoeken van het buurtvuur draagt voor bewoners bij aan het leren kennen van de wijk en genereert verbondenheid met de wijk. 

De werkzaamheden zorgen er dus voor dat iedereen die wil een genoeglijke avond met gesprek en vaak live muziek hebben!

 

Busreis ouderen

23-03-2023  •    1 reactie  •   •  De Muiterij  •  Wijkbudget Lewenborg

Ouderen een onvergetelijke dag bezorgen door middel van een verzorgde leuke dag ergens in Groningen of Drenthe. Dit idee kost ongeveer 4000 euro. Het vetrek is vanaf het Wijkcentrum Dok. 

Wij team De Muiterij willen graag in aanmerking komen voor een gedeelte van het wijkbudget dat beschikbaar gesteld wordt door de gemeente Groningen voor de wijk Lewenborg.  

Wij zijn een club van vrijwilligers die zich inzet voor eenzame ouderen in onze wijk in Lewenborg. We hebben een plan opgevat om met een bus een dagje uit te gaan om deze mensen een onvergetelijke dat te bezorgen. Ons doel is om deze mensen even uit hun dagelijkse sleur te halen door iets leuks voor hen te organiseren waar ze nog jaren op terug kunnen kunnen kijken en even in een andere wereld stappen. (met een volle bus gaan we er vanuit dat we op pad kunnen gaan met 50/55 personen)

Door dit plan te realiseren hebben we natuurlijk geld nodig want zonder dit komen we nergens. Dus ons plan is om een dagje weg te gaan met deze groep ouderen naar een leuke locatie waar het leuk toeven is. En onder het genot van een kopje koffie en een hapje en een drankje er een leuke afwisselende dag van te maken waar iedereen met plezier op terug kan kijken.

Plan is: 's-morgens om een uur of negen te vertrekken met de bus naar een koffiestop en daarna een museum te bezoeken en daarna een stadje op eigen gelegenheid te bezoeken en deze dag af te sluiten met een eenvoudig diner.

Hiervoor vragen we een budget aan voor €4000,00. (het meeste geld van dit budget zit hem in de bus, die de hele dag beschikbaar blijft). Plus EHBO-ers die er verplicht bij moeten zijn omdat we met oudere personen op pad gaan.

Wij team De Muiterij hopen dat deze aanvraag wordt geaccepteerd door de commissie die de voorstellen beoordeeld zodat deze mensen een leuke dag in het vooruitzicht hebben. 

Team De Muiterij

Mama Café: ont-moeten, ontdekken, ontspannen

14-03-2023  •    3 reacties  •   •  Astrid Mucaj-van Hoesel  •  Wijkbudget Lewenborg

Stel je voor, een plek waar je andere moeders op een laagdrempelige manier kunt ontmoeten. Je kind(eren) kan gewoon mee, er is een fijne ruimte om te spelen en te ontspannen. Een heerlijk kopje verse munt thee, en een fijne gesprekspartner die in ongeveer dezelfde levensfase zit. Wacht, dit kan nog beter! Stel je voor dat je op die plek ook nog eens allerlei inspirerende, educatieve en motiverende workshops kon volgen, die jou zouden helpen in je eigen persoonlijke ontwikkeling, maar ook in de opvoeding.

Ont-moeten

Als moeder heb je soms best veel voor je kiezen. Of het nou gaat om slapeloze nachten, of de bekende turbelentje twee jarigen, je kindje voor het eerst naar de basisschool gaat of je zelfs al pubers in huis hebt. Er is vaak heel veel wat gedaan moet worden. In ons Mama Café willen we jou een plekje geven waar je even kunt ont-moeten. Je hoeft hier letterlijk even helemaal niks. Je mag er zijn zoals je bent, je moet niks en je mag en kunt van alles doen en volgen. 

Maar we vinden het natuurlijk ook heel belangrijk dat je andere moeders kunt ontmoeten. Want het leven als moeder kan soms ook wel best eenzaam zijn, ja, zelfs als je omringt bent door kinderen. Hoe fijn zou het zijn als je gewoon een buddy kunt vinden, een andere mama waar je mee kunt sparren, kletsen, maar ook buiten het Mama Café mee kunt afspreken voor een koffie of een speeldate.

 

Ontdekken

Weet jij hoe een goed slaapritme en een fijne slaap omgeving eruit ziet voor jouw kind? En wat als je kind hooggevoelig is, hoe doe je dat dan op school en thuis?! Spelend leren, wat is dat eigenlijk en hoe kan ik dat thuis precies vormgeven? Wil je meer weten over persoonlijke ontwikkeling als moeder of zoek je iets leuks en nuttigs om te doen overdag? 

Tijdens de diverse Mama Café's zullen we allerlei workshops houden, voor zowel moeders als kinderen. Sommige workshops zullen we met z'n allen doen en ga je lekker met je kids aan de slag. En tijdens andere workshops kunnen de kindjes lekker spelen en gaan de mama's nieuwe dingen leren en ontdekken. Andersom zal dit natuurlijk ook wel eens gebeuren, dat we speciaal voor de kids een activiteit/workshop houden terwijl de mama's alle tijd hebben om lekker met andere mama's te kletsen.

 

Ontspannen

Zoals je misschien al hebt begrepen is dit Mama Café een plek boordevol inspiratie en actie. Maar er is ook genoeg ruimte om te komen, en gewoon te zijn. Een plek waar je een luisterend oor kunt vinden, waar je als je ergens vast loopt om hulp kunt vragen, een plek waar je even met een boek kunt gaan zitten, terwijl je kind lekker met andere kindjes speelt. Een kopje koffie of thee erbij en je kunt even heerlijk ontspannen en ont-moeten.

(voor) Wie?

Het Mama Café is, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal voor alle moeders (en hun kinderen) uit Lewenborg met kinderen in de leeftijd van 0-21 jaar oud (of die momenteel zwanger zijn).

Waar?

We willen de Mama Café bijeenkomsten en workshops gaan houden in 'het Eiland' in het Dok. Dit is een fijne huiselijke ruimte, met genoeg speel en knutsel ruimte voor de kinderen, en een fijne grote tafel met genoeg stoelen voor de moeders. Ook is er een heerlijke chill plek, en een keukentje om iedereen van wat lekkers te voorzien.

 

Hoe?

Het bedrag dat wij graag willen reserveren is om materialen (denk aan knutsel en workshop materiaal, maar ook flyers, posters etc) mee aan te schaffen, en workshop-leiders/sprekers een vergoeding te geven. We hebben gelukkig geen budget nodig voor de zaal huur.

Wanneer?

In eerste instantie willen we de Mama Café's 1x per week doen, waarbij we 1x per maand een grote workshop houden. Maar we hopen dat het wijkbudget een fijn startschot kan zijn, van een huiselijke & inspirerende plek waar moeders uit heel Lewenborg zich welkom voelen, met elkaar kunnen verbinden en vriendschappen voor het leven zullen opbouwen.  Wellicht dat we dus in de toekomst deze Mama Café's zullen uitbreiden, eventueel in samenwerking met de activiteiten die het WIJ-team/het Dok/Forum Lewenborg al organiseren.

 

Budget?

Voor het Mama Café vragen we een budget van € 2500,-. Hiervan willen we de sprekers/trainers/workshop leiders betalen, materialen kopen, voor koffie/thee/lekkers zorgen. Dit bedrag wordt verdeeld over alle bijeenkomsten. 

Reanimatie/AED/herhalingcursussen

23-03-2023  •    1 reactie  •   •  nelly van der schaaf  •  Wijkbudget Lewenborg

Wegens enorme belangstelling wil ik weer reanimatie-herhalingscursussen en AED-gebruik organiseren voor de wijk. 

Hiervoor vraag ik een budget aan van €1200 euro. Want het is toch belangrijk dat iedereen hier mee om leert te gaan. Want elke seconde telt! 

 

Buurtmoeders voor de jeugd!

12-04-2023  •    Geen reacties  •   •  HannavanWijk  •  Wijkbudget Lewenborg

Sinds een jaartje kun je ons in onze roze hesjes door de wijk zien lopen. Wij zijn de Buurtmoeders en wij maken contacten met de jeugd, maken en praatje en letten een beetje op elkaar. Naast het wandelen door de wijk willen we na de zomer beginnen met het organiseren van leuke activiteiten voor de jeugd in Lewenborg. Dat doen we bij onze eigen huiskamer, op de Werf, in het Dok of gewoon gezellig op het schoolplein. Net wat uitkomt. Voor het organiseren hebben we budget nodig. Wat we dan zoal willen doen? Nou dat hangt in de eerste plaats van de jongeren af. Samen met hen maken we een leuk programma. We vragen 500 euro aan om een mooie start te kunnen maken en echt een paar leuke activiteiten te kunnen organiseren.

Jij, Band in de wijk (Jeugdband Lewenborg)

31-03-2023  •    2 reacties  •   •  Renze Veldhuizen  •  Wijkbudget Lewenborg

Oprichten van een jeugband in Lewenborg; Jeugband LWB.

Muziek ontwikkelt je creativiteit, geeft je zelfvertrouwen maar vooral: Muziek verbindt. Mensen zijn in deze tijd erg op zichzelf. Ook tussen jongeren is er van alles aan de hand. De ene groep tegen de andere, zelfs met geweld tot gevolg. Samen muziek maken schept een band (pun intended). Ik wil een plek bieden waar jongeren (doelgroep 12 t/m 18) samen muziek kunnen maken. Ik wil wekelijks samenkomen om elkaar te leren kennen, om nummers te leren spelen maar ook wat leren over muziek(theorie). Of het nu (k)pop, rock, hiphop, dance of alternatief is, zo lang het maar grooved komt het goed!

Mijn naam is Renze Veldhuizen en ik speel al verschillende instrumenten vanaf dat 6 jaar ben. Mijn hoofd instrument is gitaar en speel zelf veel CCm en gospel. Ik heb een grote voorliefde voor housemuziek en die elementen komen ook terug in mijn muziek. Ik ben zelf ook singer-songwriter en produceer zelf ook muziek.

Om mijn idee uit te voeren heb ik 4000 euro nodig om alle instrumenten, microfoons, speakers, kabels en stands aan te schaffen om samen met een groep jongeren een band op te bouwen. 

Ik wil dit project in samenwerking met het Dok, 't Schip en mijn stichting The Groovebox.org gaan doen. Het project moet in principe meerdere jaren gaan draaien en open zijn voor alle jeugd uit Lewenborg. Het project is hopelijk een start van een grote muzikale beweging in Lewenborg en het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn om dit in meerdere wijken te doen en misschien zelfs een battle of the bands te houden. 

Stem op ons!!  

 

Bloemenpluktuin

13-04-2023  •    Geen reacties  •   •  Eline Schep-Hokse  •  Wijkbudget Lewenborg

Ondertussen weten we allemaal de rol van insecten en kleine dieren. Inheemse bloemen en planten spelen hier een belangrijke rol bij. Tegelijkertijd worden wij als mensen ook blij van een bos bloemen op de tafel thuis. Een mooie reden om een bloemenpluktuin voor de buurt aan te leggen. Bij de parkeerplaats aan de Lichtboei was vroeger een speeltuin, nu willen we daar bloemen in een perk planten/zaaien voor een vrolijk gezicht en een gratis bos bloemen.

Als deze locatie niet lukt/past zijn er meerdere plaatsen in de buurt waar we een start met een pluktuin kunnen maken. 

 

Kosten totaal €350,- :

- met andere enthousiaste mensen de grond klaarmaken en bewerken gratis! - planten en bollen voor 9-12m2 €250,-

-afscheiding tussen gras en bloementuin met hout of iets dergelijks €100,-