Ideeën voor Kinderen en jongeren

Dit project heeft een bedrag van €100.714

Spelen aan de overkant!

18-05-2024  •  Geen reacties  •  Ellen Reehorst en Sonja Smit  •  Kinderen en jongeren

Vanuit de wijk De Buitenhof is in 2007/2008 het initiatief genomen om te komen tot een natuurspeelplek met als doel kinderen te laten bewegen, natuur te laten beleven, en te spelen zonder belemmeringen en op eigen initiatief. Tevens was het doel om contact te leggen tussen de kinderen van De Buitenhof en De Peizerhoven. De gemeente Groningen is betrokken geweest bij de aanleg van deze natuurspeelplek. Het onderhoud van deze natuurspeelplek gebeurt deels door de gemeente en deels door vrijwilligers uit de wijk. In 2009 werd deze natuurspeelplek op feestelijke wijze geopend met een theatervoorstelling waaraan 120 buurtbewoners meededen. Toenmalig wethouder J. Visscher was namens de gemeente bij de opening aanwezig. De natuurspeelplek kreeg de naam Het Landje Daar!

De toegang tot het Landje Daar! werd geregeld met een trekpontje (tegenover Humsterlandlaan 47) over de sloot. Groot plezier en geweldige beleving voor kinderen (en volwassenen en soms een hond). Na een aantal jaren is het pontje door de gemeente vervangen door een nieuw pontje. Dit nieuwe pontje was na jaren intensief gebruik niet meer veilig en is een aantal jaren geleden verwijderd door de gemeente. De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor het plaatsen van een nieuw pontje. De betreffende leverancier vond de situatie te onveilig (de sloot ligt diep en daardoor weinig zicht vanaf de weg) en wilde geen nieuw pontje aanleggen. Mede door de Corona periode is de situatie zo gebleven. 

Doordat er geen toegang meer is vanaf de Humsterlandlaan spelen er nauwelijks nog kinderen op het Landje Daar! Dit is een groot gemis. Uit  "Onderzoek buitenspelen 2024" van Jantje Beton blijkt dat het aantal buitenspelende kinderen sterk afneemt. Buitenspelen is gezond en goed voor hersenontwikkeling, mentale gezondheid, kansengelijkheid, tegengaan van overgewicht etc.Conclusie: kinderen moeten buiten spelen en Landje Daar! moet weer toegankelijk worden.

Uit voorbereidende gesprekken met omwonenden en buurtbewoners kwamen de volgende suggesties. Om kinderen veilig de sloot te laten oversteken denken we aan het plaatsen van een hangbrug of een zgn. Hoogholtje, passend bij de natuurlijke uitstraling van het gebied.

De sloot wordt onderhouden door Waterschap Noorderzijlvest; met het waterschap heeft nog geen overleg plaatsgevonden. 

Indien het idee wordt gehonoreerd zijn buurtbewoners graag bereid om mee te helpen bij sloop van het oude en aanleg van het nieuwe. De hangbrug/Hoogholtje zal na plaatsing feestelijk worden ingewijd met een op kinderen gericht programma zodat zij de weg naar het Landje Daar! weer weten te vinden. Minstens 1x per jaar organiseert de buurtcommissie een kindermiddag op het Landje Daar! Een mooie activiteit, waar we met kinderen gevonden stokken snijden, broodjes bakken etc. Zo willen we ervoor zorgen dat de huidige maar ook de toekomstige generatie kinderen kunnen genieten van buitenspelen op het Landje Daar!  

 

 

 

 

Klimpark in Julianapark

16-05-2024  •  Geen reacties  •  Usiena Alles  •  Kinderen en jongeren

Aan het einde van de Drakesteijnstraat ligt een groot (voetbal)veld. Voorheen werd dit veld wekelijks gebruikt voor sport door Connect maar ze zijn hiermee gestopt. Inmiddels wordt het veld als uitlaat-/speelplaats gebruikt door hondeneigenaren en willen kinderen er niet meer spelen. 

Wanneer de Kreukelhof gebruik maakt van het veld maken de vrijwilligers het eerst schoon.

Omdat niet alle kinderen voetballen of basketballen en het veld uitstekend geschikt is voor meerdere doeleinden zou een klimpark hier heel goed passen.

Omdat zo'n klimpark naar wens wordt ontworpen/gebouwd is het bedrag slechts een schatting.

Korte cursussen zoals lassen en programmeren. Gratis bijles Wiskunde.

14-05-2024  •  Geen reacties  •  Leon Hilarides-Batista Patterson  •  Kinderen en jongeren

Dit is voor mensen die bijvoorbeeld hun school niet af hebben kunnen maken, die ander werk willen of die blijven zitten omdat ze niet goed zijn in Wiskunde.

Het plan zorgt voor minder werkloosheid, meer levensvreugde en veiligheid.

Voor een periode van 10 jaar.

Georganiseerd door de indiener.

 

Water speelpark bij de Ruskenveense Plas.

14-05-2024  •  Geen reacties  •  Leon Hilarides-Batista Patterson  •  Kinderen en jongeren

Met speelboot, vlot eiland, wandel pier, glijbaan, lage duikplank en rodelbaan.

Het vlot eiland kan ook gebruikt worden voor optredens vanaf het water.

De rodelbaan vanaf het trein viaduct kan later elektrisch gemaakt worden en verlengd worden naar de multifunctionele ijsbaan, trein overgang Hoogkerk en de stations Groningen Centraal en Suikerzijde (wordt nog gebouwd).

Niet alleen een leuk idee voor de inwoners maar ook om het gebied interessanter te maken voor toerisme. En de rodelbaan om reistijden te verkleinen en het is aantrekkelijker voor bedrijven om hiernaartoe te komen.

Uitgevoerd door de indiener.

 

Nestschommel

13-05-2024  •  Geen reacties  •  TRV Stadspark  •  Kinderen en jongeren

De Tuin- en Recreatie Vereniging “Stadspark” doet mee aan het project “Natuurlijk Tuinieren”. De werkgroep Natuurlijk Tuinieren en enkele enthousiaste tuinleden, daarbij begeleidt door een projectleider van het AVVN, is gestart met het opstellen van een advieslijst en vervolgens met deze adviezen hard aan de slag gegaan. Bij de uitvoering hiervan zijn o.a. de gemeenschappelijke gebieden op ons tuinpark op ecologische wijze ingericht met: een vlindertuin, een paddenpoel, een insectentoren, huiszwaluwtil, nestkastjes en vleermuizenkasten. Verder is er een bomenpad, met bijzondere bomen, uitgestippeld op ons tuinpark. 

Jaarlijks ontvangen wij veel bezoekers in het voedselbos en paddenpoel of mensen diede bomenroute lopen dan wel de andere mooie plekken bekijken. Ook worden er regelmatig workshops georganiseerd over natuurlijk tuinieren. Wij hebben nauw contact met de bewoners van Buitenhof en organiseren regelmatig samen activiteiten. 

Om het voor onze bezoekers aantrekkelijker te maken om het park te bezoeken willen wij graag op het speelveld voor de kinderen een nestschommel plaatsen. De speelplaats ligt naast het voedselbos en de vlindertuin op de grens met Buitenhof. Terwijl de ouders dan genieten van een wandeling door het voedselbos kunnen de kinderen lekker spelen op het speelveld. Omdat de veiligheid van het spelen voorop staat en de plaatsing op de juise wijze moet gebeuren hebben wij de kosten ingeschat op € 5.000,-. Waarbij het grootste gedeelte de plaatsingskosten zijn.  

 

Blij dat ik glij

09-05-2024  •  Geen reacties  •  Zwembad Hoogkerk  •  Kinderen en jongeren

Stel je voor: het is een zonovergoten dag in de zomer, en je hebt besloten om wat verkoeling te zoeken in het lokale zwembad in Hoogkerk. Terwijl je het zwembadterrein op loopt, zie je een opgewonden menigte bij een fonkelnieuwe attractie verzameld. Nieuwsgierig loop je dichterbij. Daar staat het: de langverwachte nieuwe glijbaan, glinsterend in de zon! Je voelt een tinteling van opwinding door je lichaam gaan terwijl je jezelf voorstelt hoe het zou zijn om die eerste, onvergetelijke rit te maken (bron: Westerkrant 14 mei 2025).

Zwembad Hoogkerk is weer open! Als nieuw bestuur en enthousiaste vrijwilligers willen we graag een gave glijbaan voor het zwembad. Dat stimuleert jongeren om te bewegen en sociaal plezier te maken met elkaar. De kosten liggen op zo’n € 60.000. Er is eerder een startbedrag van € 17.397 opgehaald. Wij vragen aan voor € 25.000,-- om de aanschaf en plaatsing in 2025 mogelijk te maken. Het restant vragen we aan vrienden van het zwembad en sponsoren. Als ons idee gekozen wordt, leggen we de inwoners van Hoogkerk een aantal keuzes voor wat betreft model glijbaan. Zij kiezen het model, wij zorgen dat de gekozen glijbaan er zo snel mogelijk komt

Straatvoetbal court (kunststofgras veld) Hoogkerk

17-05-2024  •  Geen reacties  •  Tim_Mulder  •  Kinderen en jongeren

Heerlijk een potje straatvoetbal! Dichtbij huis, met je team, met familie of vrienden uit de buurt; het lijkt ons een uitstekend idee. Hoogkerk mist een mooie en veilige ontmoetingsplek voor jong en oud waar je een goede pot straatvoetbal kan spelen. Wij pleiten daarom voor een professioneel openbaar sportveld in Hoogkerk. Naast de vrije besteding van het veld zouden we als Reach Community graag sport-clinics organiseren voor de jongeren uit Hoogkerk e.o.

Wat is er nodig: een centrale locatie en co-financiering. Er zijn meerdere opties in Hoogkerk die het nader uitzoeken waard zijn. De ijsbaan lijkt vooralsnog de beste optie. Bij het mogelijke vervolgstadium zullen we deze opties gezamenlijk verkennen op hun uitvoerbaarheid (het veld is zo'n 42 bij 28 meter). Voor de financiering dragen we als Reach Community in Hoogkerk graag bij. Maar voor de realisatie zullen we (en willen we graag) met meer belangstellenden samenwerken. Lijkt dit idee jou wat? Breng dan vooral je stem uit! Hartelijk dank!

Reach Community is een wijkcommunity in Hoogkerk. We zien een groeiende nood in gezinnen, armoede. eenzaamheid, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Reach Community wil hierin als familie in de wijk bijdragen aan verandering. We doen dit doormiddel van verschillende opbouwende activiteiten op het gebied van geloof, ontmoeting en de missie om uit te reiken naar praktische nood oms ons heen. Reach Community is gestart (2021) en wordt gedreven door het voorbeeld van Jezus oprechte aandacht, liefde en hulp aan mensen.

Basketbalveld

14-05-2024  •  Geen reacties  •  Mark T  •  Kinderen en jongeren

Basketbal is een groeiende sport en populaire onder de jongeren. Hoe mooi zou het zijn als Hoogkerk ook een veldje zou hebben waar ze dit kunnen doen

Fonteintje in dorpshart Hoogkerk

17-05-2024  •  Geen reacties  •  Rutger Noordam  •  Kinderen en jongeren

Een fonteintje is altijd een magneet voor kinderen en jongeren, maar ook anderen vinden dat een sfeervol element, wat een plek veel aantrekkingskracht kan geven, waar mensen aan gehecht raken. Een fonteintje in het dorpshart van Hoogkerk hoeft niet groot te zijn en valt tussen de winkels aan de Zuideweg goed in te passen. Op dit moment zijn de Wijkraad, Sterk Hoogkerk en de gemeente samen bezig het centrum van Hoogkerk aantrekkelijker, groener en veiliger te maken, een fonteintje zal als element daarbij veel toevoegen. Met een zorgvuldig ontwerp van de fontein en haar plaatsing blijft voor iedereen de veiligheid gewaarborgd. Verder moet net als bij andere fonteintjes geregeld worden dat de fontein alleen overdag werkt en niet als het donker is. Stel eens voor hoe mooi het kan worden!

Upgrade speeltuintje(s) van Drielstlaan

13-05-2024  •  Geen reacties  •  marijker6  •  Kinderen en jongeren

Een tijd geleden is er een hele speeltuin weggehaald aan de van Drielstlaan (aan de vijver). Er is helaas niks voor terug gekomen. Dit waren leuke toestellen voor alle leeftijden.  Om spelen in de eigen straat leuker te maken zou een upgrade van bijvoorbeeld deze speeltuin een goed idee zijn.  Een klein speeltoestel of glijbaantje zou al mooi zijn voor de kinderen.