Ga terug

Biodivers Groenplan Garmerwolde en Thesinge

BiodiversGroen BiodiversGroen  •  04-07-2021  •  4 reacties  •  Garmerwolde  • 

Lokatiekaart Garmerwolde en Thesinge huidige situatie

Doel van dit plan is om een meer biodiversiteit in het water en op het land te realiseren in de ''woestijnen'' rondom Garmerwolde en Thesinge. Het is me opgevallen dat de gebieden rondom deze dorpen compleet levenloos zijn en onaantrekkelijk zijn voor diversiteit aan planten- en diersoorten. Deze gebieden wordt voornamelijk gebruikt voor het laten groeien van Engels raaigras dat als veevoer dient en is nu een lappendeken van percelen omzoomd door sloten die voor afwatering zorgen.

Het idee is om moeilijk bereikbare stukjes land met landbouwmachines op die percelen of slecht vruchtbaar land niet meer voor agrarische doeleinden te benutten. Deze bio-gebiedjes bestaan uit stukjes land of water, niet groter dan 250 m2 per stuk, verspreid over een groot terrein. Deze worden aan de natuur overgelaten. Zo nodig kan de natuur een handje geholpen worden door beplanting van inheemse struiken. Geen bomen want die worden op den duur te hoog. Het is de bedoeling dat deze gebiedjes beschutting gaan bieden voor dieren en gewassen, maar langs wegen ook voor fietsers en wandelaars. Als het goed is gaan deze Biodivers- gebiedjes samen één netwerk vormen waartussen dieren zich vrij kunnen bewegen. Dit plan kan uitgevoerd worden zonder dat daarvoor de agrarische bestemming hiervoor hoeft te wijzigen of hiervan hinder ondervindt. De geschatte inkomstenderving voor agrarische bedrijven is te overzien.

De partijden die bij dit idee betrokken gaan zijn, zijn: Gemeente; waterschap; provincie Groningen maar dus ook de langeigenaren rondom deze dorpen. Hiervoor is samenwerkeing nodig met de dorpen Thesinge en Garmerwolde en en sterke lobby vanuit publieke instellingen; natuurorganisaties en agrarische bedrijven. Omdat hierbij zoveel partijden betrokken zijn en een samenwerking tot stand moet komen denk ik dat het Biodivers Groenplan Garmerwolde en Thesinge een langere periode nodig is om tot uitvoering te komen. Bijgaand is een kaart en een illustratie toegevoegd.

 

groeten Andries Hof, Garmerwolde

Locatie: De omgeving van Garmerwolde en Thesinge is een woestijn van levenloos gebied waarop, op enkele graan akkers na, alleen maar Engels raaigras groeit

Idee ingediend door: GROEN Garmerwolde

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om te kunnen reageren.
 • Karin Prins

  Mooi plan om onze omgeving 'tot leven te wekken'.

  1 duimpje  | 
  1
  0
  Geen reacties
  • BiodiversGroen
   BiodiversGroen  •  Indiener  •  04-07-2021 · 22:34:00

   G & T groenplan

   1 duimpje  | 
   1
   0
   Geen reacties
   • petra Hoekstra

    Andries, als ik je tekening bekijk. Kun niet verwachten dat grond van eigenaren dat eigenaren niet hoeven te accepteren al dat grond projectgrond wordt. Volgens mij is de weg het eerst te overleggen met de eigenaren.

    Biodiversiteit is prima alleen in overleg met eigenaren.

    Dan nog het dijkpark en bosje zuivering. Het is er de zomerdag in grote chaos. Hoop onkruid en rommel van wandelaars als blikjes en troep in het land en langs de weg.

    Houd ook rekenschap met de omwoners.

    Geen duimpje  | 
    0
    0
    Geen reacties
    • Gebiedsteam Ten Boer

     We hebben een kaart ter beschikking gesteld waarop wensen en kansen aangegeven kunnen worden. Eric

     Geen duimpje  | 
     0
     0
     Geen reacties
     Geen mijlpalen gedefiniëerd