Meer informatie

Sterk Hoogkerk: zo werkt het

 

 

Sterk Hoogkerk is een burgerbegroting, bedoeld voor iedereen die in Hoogkerk en de omliggende wijken woont. De gemeente Groningen stelt een budget beschikbaar dat inwoners samen mogen besteden. Voor dit project gaat het om Hoogkerk, Gravenburg, Buitenhof, Vierverlaten en Leegkerk.


Stap voor stap

De komende maanden wordt de burgerbegroting stapsgewijs uitgevoerd, zoals je op de afbeelding hierboven ziet. Inwoners kiezen uit een lijst van zeventien thema's de vijf die zij het belangrijkst vinden. Alle zeventien thema’s kun je hier bekijken. Dit kan online van 11 t/m 24 maart, en fysiek tijdens de bijeenkomst op dinsdagavond 26 maart in de kantine van Cosun Beet Company.

Daarna verdelen de inwoners samen het totale budget over deze vijf thema's. Dit onderdeel gebeurt niet online: je kunt hiervoor kiezen of je zaterdagmiddag 13 april naar de bijeenkomst in De Verbinding komt of op dinsdagavond 16 april in het dorpshuis van Hoogkerk.

Nadat duidelijk is hoeveel geld er voor elk thema is, kunnen mensen tussen 22 april en 20 mei online ideeën indienen. Aan deze fase mag iedereen meedoen, ook als je in Beijum of Berlijn woont. Elk ingediend idee hoort bij een van de vijf thema's. Voor een klein idee dat niet in de thema's past is er een jokerbudget beschikbaar. We helpen je graag met het indienen van je idee tijdens inloopmomenten. Volg onze nieuwsbrief voor meer informatie en data.

Hierna volgt een onderzoeksfase. De ingediende ideeën worden bekeken en beoordeeld. Kunnen ze uitgevoerd worden? En hoe precies?

Alle haalbare ideeën gaan mee naar de volgende stap: stemmen. Voor elk van de vijf thema's en de joker kiezen Hoogkerkers de beste ideeën. Tussen 23 september en 15 oktober kun je online stemmen. Iedereen krijgt de kans om te stemmen, zowel online als tijdens het Stemfestival op vrijdagavond 18 oktober.
 
Als de uitslag bekend is, gaat de gemeente samen met de indieners van de gekozen ideeën in 2025 over tot de uitvoering. De plannen worden werkelijkheid. Zo krijg je als Hoogkerker direct invloed op wat er in je omgeving gebeurt.


Doe mee! 

Woon je in Hoogkerk, Gravenburg, Buitenhof, Vierverlaten of Leegkerk? En wil je meebeslissen over jouw omgeving? Doe dan mee aan Sterk Hoogkerk! Op deze website lees je wat wanneer gebeurt, maar ook hoe je kunt meedoen. 

Zet de volgende momenten alvast in je agenda:
•    Thema's kiezen: 11 t/m 24 maart (online)
•    Bijeenkomst thema's kiezen: dinsdagavond 26 maart in de kantine Cosun Beet Company (Fabriekslaan 12)
•    Bijeenkomsten geld verdelen: zaterdagmiddag 13 april De Verbinding (Hoendiep 232) en dinsdagavond 16 april in het dorpshuis van Hoogkerk (Zuiderweg 70-4)
•    Ideeën indienen: 22 april t/m 20 mei (online)
•    Stemmen op ideeën: 23 september t/m 15 oktober (online)
•    Stemfestival: vrijdagavond 18 oktober in het dorpshuis van Hoogkerk (Zuiderweg 70-4)

Lees hier de spelregels

Wil je meer informatie over Sterk Hoogkerk? Dan kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief

Bekijk de pdf van het boekje 'Sterk Hoogkerk - De eerste burgerbegroting in Groningen'.