Ideeën voor Lewenborg Leeft

Dit project heeft een bedrag van €25.000

Mama Café LWB

22-05-2024  •  2 reacties  •  Astrid Mucaj-van Hoesel  •  Lewenborg Leeft

Afgelopen jaar hebben we een succesvol seizoen Mama Café LWB gedraaid. Met maar liefst 70 moeders die elkaar hebben ontmoet, konden ontspannen, wat hebben geleerd en vooral lekker sociaal zijn geweest is het tijd om nieuw budget aan te vragen voor komend jaar.

Komend seizoen willen we weer (bijna) elke maand een avond vol inspiratie, ontmoeting en plezier organiseren voor moeders uit de wijk. Even iets anders dan voor je gezin zorgen, en vooral andere moeders in de wijk leren kennen. Zo zijn er afgelopen seizoen een aantal nieuwe hechte vriendschappen ontstaan doordat er moeders het Mama Café bezochten. Als organisatie zien we vooral in dat het sociale aspect het meest speelt in de organisatie van de avonden. Moeders die elkaar kunnen ontmoeten, over de opvoeding kunnen praten, maar soms ook over alles behalve kinderen kunnen praten. Even uit hun normale routines en er zijn een aantal moeders die aangeven dat het Mama Café echt iets is waar zij elke maand weer naar uitkijken.

Het budget wordt aangevraagd voor de volgende kosten:

- betalen van trainers/cursus leiders (bijv kinder EHBO/weerbaarheidstraining etc)

- aanschaf materialen (bij bijvoorbeeld een creatieve workshop)

- marketing materiaal (denk aan posters, flyers etc)

- betalen van hapjes en drankjes (tijdens de Mama Café avonden vinden wij het belangrijk dat het voor iedereen een fijne avond uit wordt, ook juist voor moeders die normaal gesproken niet even ergens lekker kunnen eten of drinken)

- betalen van locatie (bij sommige locaties wordt huur gevraagd voor de locatie zelf of benodigdheden, zoals een microfoon/beamer etc)

- bedankje voor vrijwilligers (aan het eind van het seizoen trakteren wij de vrijwilligers die hebben geholpen)

 

Mocht je na het lezen van dit idee, een leuke invulling voor een avond weten, of willen helpen als vrijwilliger, laat dat dan even in een reactie weten!

€2.500

Gemeenschappelijk borduurproject 'Naam gemaakt in Lewenborg'

22-05-2024  •  3 reacties  •  Wietske Cuperus  •  Lewenborg Leeft

Gedurende de periode van een jaar zou ik graag met alle mensen, die het leuk vinden samen te borduren, een kunstwerk van textiel willen maken. Uitgangspunt van het kunstwerk zijn geborduurde voornamen van geliefde, bijzondere of mooie mensen uit Lewenborg. De borduurders kiezen de namen en samen vormen zij een veelkleurige unieke 'merklap' van de wijk Lewenborg.

De techniek zal laagdrempelig zijn zodat juist ook mensen zonder borduurervaring kunnen deelnemen aan het project.

Borduren is een handwerktechniek die bij de oudere generatie vrouwen goed bekend is omdat dit een verplicht vak was voor meisjes op de basisschool. Ik ben heel benieuwd naar de verhalen, die hierover verteld kunnen worden. Ook in deze tijd is borduren of 'embroidery' heel populair, onder hobyisten maar ook bij textielkunstenaars.  Borduren is bovendien een techniek die in alle culturen beoefend word, verschillende borduurtradities kunnen in dit kunstwerk dan ook samen komen.

Dit project biedt de mogelijkheid om verschillende mensen met elkaar in contact te brengen, gezamenlijk bordurend ontstaat er ruimte elkaar te leren kennen, verhalen te delen en plezier te hebben.

Het uiteindelijke kunstwerk zal als herinnering en decoratie op een toegankelijke plek, eventueel voorafgegaan aan een reizende tentoonstelling door de wijk, voor alle inwoners te bewonderen zijn.

Het project zal ook met steun van 'Vrijdag in de Buurt' gerealiseerd worden, zij kunnen zorg dragen voor een deel van de personele kosten.

 

Vanuit het wijkbudget zouden we onder andere de volgende kosten willen financieren:

- materiaalkosten; doek, borduurkatoen, borduurframes, naalden, oefenstramien, oefengaren, extra verlichting, eventueel loepen, ophang/inlijst materiaal

- expertise bij het ontwerp en de afwerking door een textielkunstenaar

- koffie/thee voor borduurders en vrijwilligers

- bedankje voor vrijwilligers

- kosten die gemaakt worden voor een feestelijke opening

 

 

 

 

€4.500

Labyrinth

22-05-2024  •  2 reacties  •  Mia  •  Lewenborg Leeft

Met een aantal mensen uit de buurt gezamenlijk een labyrinth bouwen, om iets moois toe te voegen aan de omgeving.

Als het klaar is kunnen kinderen  en volwassenen dit pad belopen en hun ervaringen delen. Het is een plek van rust jn deze hectische tijd.

Er is in de buurt nog niet zo'n plek. De plek die wij in gedachten hebben, is in het Le Roy-gebied, waar vorig jaar brand is geweest. De plek moet geagilsteerd worden, daarna wordt er zand op gestort en de muurtjes worden gelegd van steen of keien. Om het labyrint heen willen we stinsenplanten neerzetten. 

€2.000

Buurten met een bakkie

27-02-2024  •  Geen reacties  •  Buurten met een Bakkie  •  Lewenborg Leeft

In de seniorenflat Kraaiennest organiseren wij naar aanleiding van buurten met een bakkie diverse activiteiten. Onder andersn koffis ochtenden en wekelijks een activiteitenmiddag, met onder andersn klaverjassen en diverse spalletjes. 

Het idee is bedoeld voor de bewoners van het Kraaiennestflat. Om tussen de bewoners meer verbinding tot stand te brengen.

Omdat bij onderzoek is gebleken dat veel bewoners elkaar niet kennen en  bij de wekelijkse activiteiten is gebleken dat hier wel behoefte aan is. 

Wij denken aan een bedrag van Euro 750,00.

Wat betreft de uitvoering: deze activiteiten worden al door ons begeleid.

€750

Doorontwikkeling Buurtmoestuin

30-05-2024  •  Geen reacties  •  HannavanWijk  •  Lewenborg Leeft

Wie langs Wimpel naar Noorddijk loopt heeft het vast al gezien, de Buurtmoestuin is in aanleg! De eerste bakken zijn geplaatst, zaden gezaaid en planten gepoot. Ook ontstaan er al veel nieuwe verbindingen tussen jong en oud in de wijk. Om hiermee door te gaan hebben we een aanvullend budget nodig. Daarvan kunnen we bijvoorbeeld bijenhotels bouwen of een mooie opbergplek voor gezamenlijk gereedschap neerzetten. Dan kunnen we ook volgend jaar genieten van een mooi groeiseizoen op de Buurtmouskerij

€2.000

Herkenbare entree van de Zandbank

30-05-2024  •  Geen reacties  •  Wim Velt  •  Lewenborg Leeft

De Zandbank is een terrein met podium in de wijk.Een plek waar buitenactiviteiten kunnen plaatsvinden voor alle wijkbewoners.  Voor de herkenbaarheid en de verfraaing willen we graag een toegangspoort laten plaatsen. Niet om het terrein af te sluiten maar om de aandacht erop te vestigen. Het bedrag dat we aanvragen is een aanvulling op een eerder voor dat doel gereserveerd bedrag bij Stichting LeRoy. Nu de realisatie aanstaande is, vallen de kosten hoger uit.

 

€500

Voedselbos

01-03-2024  •  3 reacties  •  Dichter  •  Lewenborg Leeft

Als Stichting Le Roy willen we graag een zelfstandig functionerend eetbaar bos aanleggen. Om het bestaande bos en de aanliggende fruittuin aangrenzend aan Wimpel te verbeteren, willen we een aantal aanpassingen en toevoegingen realiseren. Globaal zijn er vijf doelen.

1: Bestaande vruchtbomen versterken door een zogenaamde gilde rond de boom te bouwen van ondersteunende soorten.

2: Voedselproductie voor zowel mens als dier diversificeren door naast de bestaande soorten een grotere variatie aan fruit- en notenbomen aan te planten.

3: De onderbegroeiing in het bos verbeteren.

4: Waterhuishouding verbeteren door het aanleggen van zeer ondiepe miniponden, zogenaamde wadi’s.

5: We willen een uniek aangezicht creeëren in de geest van Louis le Roy.

Meer informatie over ieder van de punten staat in het bijgevoegde document.

Dat geldt ook voor de exacte locatie, de planning, het beplantingsplan, het beheer en de begroting.

€4.500

Sociaal plekje

17-05-2024  •  8 reacties  •  Tasha81  •  Lewenborg Leeft

Goedemiddag,

Graag zouden mijn buren en ik een tafel met een U vorm bank op het plein tussen lijzijde en stuurhut willen realiseren.

Dit om samen te komen en ook de eenzame (demente) mensen aan te trekken die er zeker op dit plein wonen.

Er is behoefte aan om samen te komen en samen te praten en koffie of thee te drinken, in de zomer een bbq te regelen.

We hebben best een gezellige straat waar mensen met elkaar kontakt zoeken, maar geen plaats om samen te komen 

Jacqueline Haartman en Daan zijn komen kijken naar het idee, en vinden dit een heel leuk en sociaal initiatief en staan achter ons plan.

We hebben daar een mooi plekje voor gevonden in het midden van het plein

Daarom dien ik bij deze de aanvraag in en hopen dat we deze zomer nog van het plekje kunnen genieten samen.

Dit idee kost 1000 euro. 

Ik hoor graag van u!

Vriendelijke groeten,

Natasja 

€1.000

Stoelgymnastiek Kraaienest

18-04-2024  •  Geen reacties  •  Buurten met een Bakkie  •  Lewenborg Leeft

Stoelgymnastiek in het kraaienest. 

Voor alle inwoners van het kraaienest. Om de bewoners in beweging te krijgen. Tevens leer je je buren kennen en maak je evrbinding met elkaar. Ook voor sociale contacten is het goed. 

er is al iemand in beeld die zich beschikbaar heeft gesteld om stoelgymnastiek te gaan geven.

Wat hebben we nodig? 750, euro. De financiële middelen hebben we vooral nodig voor stoelen zonder leuning en oefenmateriaal.

€750

Hondenspeelveld

28-02-2024  •  12 reacties  •  Hondenspeelveld  •  Lewenborg Leeft

Het idee is om een speelveld te realiseren waar we honden in een omheinde speelruimte kunnen spelen. Er is in de wijk Lewenborg wel een gebied wat wordt aangeduid als losloopgebied maar deze bevinden zich vaak langs ringweg van Lewenborg. Dus niet echt veilig. Ook het gebied rondom het bevreidingsbos geld een aanlijngebod. Wij mogen nu gebruik maken van een omheind stukje grond waar de honden lekker vrij met elkaar kunnen spelen. Ik wandel veel met mijn hond en kom daardoor veel in gesprek met mede hondeneigenaren die blij zijn omdat ze eindelijk eens lekker met elkaar kunnen spelen en de eigenaren natuurlijk even gezellig bijpraten. De speelplek is op de plek waar in het verleden altijd 2 ponys liepen achter Roer en Stuurhuis. Natuurlijk hebben we nog een aantal vrijwilligers nodig om het terrein gebruiksklaar te maken. Voor het opnieuw gereed maken van de grond wordt een bedrijf ingeschakeld. 

€2.587