Ideeën voor Beijum Bruist

Dit project heeft een bedrag van €25.000

Kinder Disco Beijum - Samen dansen

07-05-2024  •  Geen reacties  •  KinderDiscoBeijum  •  Beijum Bruist

In de wijk lag de behoefte bij de jongste kinderen voor een kinder disco. Met ouders en vrijwilligers hebben wij een pilot gedraaid en dit was een onwijs succes!

Helaas is onze muziekbox stukgegaan en zoeken wij nu dus een goede nieuwe box. De behoefte van de kinderen die aanwezig waren is er om zelf muziek te kunnen uitkiezen en dus zouden wij graag wijkbudget aanvragen om goede materialen te halen die aansluiten bij de behoefte van deze kinderen.

De disco is voor ALLE kinderen van groep 1 tot groep 8. Ouders van de kinderen helpen mee of wachten op de kinderen in een andere ruimte. De kinder disco is dus een manier van ontmoeten tussen ouders én kinderen. 

Wat zijn wij zoal nodig? 2 grote muziek boxen, grote discobal, vele versieringen voor de disco, herbruikbare bekertjes, microfoon(s), en wat er aan ideeën komt van de kids bij de volgende editie. 

€800

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.

Freubelinloop Beijum

09-04-2024  •  Geen reacties  •  Maowke  •  Beijum Bruist

Namens de bewoners van de Freubelinloop de aanvraag voor wijkbudget om de nodige materialen aan te schaffen. 

De Freubelinloop is een plek voor IEDEREEN en daarom hebben de bewoners die dit samen oppakken besloten dat de inloop gratis moet zijn én blijven. Zo kan iedereen die het leuk vind vrij langskomen om gezellig samen te freubelen. De inloop houdt zich ook grotendeels bezig met het upcyclen van spullen, maar de ontmoeting en het gezellig samen zijn is voor de bewoners het meest belangrijk. Er is geen vaste club die elke week samenkomt, de inloop is vrij te bezoeken en dat maakt dat er elke keer een andere samenstelling kan zijn.

Wel zijn er bewoners wat actiever met het realiseren van de inloop en daar wordt regelmatig aangehinkt tegen de hinder dat er materialen ontbreken. Er wordt wel regelmatig wat gedoneerd door de wijkbewoners aan materialen, maar zo zal je ook weleens wat anders willen doen met elkaar óf praktische zaken nodig zijn (zoals lijm). 

Omdat de bewoners graag een onafhankelijk initiatief zijn vragen zij daarom een bijdrage vanuit het wijkbudget om zo nu en dan wat unieke leuke spulletjes aan te schaffen om de thema's gevarieerd te houden.  

De ruimtes waarvan de inloop gebruik maakt mogen zij vrij gebruiken. Dit maakt dat het geld enkel nodig is voor materialen, niet voor loonkosten en/of voedsel.

 

Denk hierbij aan klei, stenen, canvassen, kralen, papier, lijm(pistolen), goede (acryl)verf, materialen voor workshops, hobby benodigdheden (zoals kwasten, haaknaalden, etc) en zo is er meer dan genoeg nodig om de inloop voor iedereen toegankelijk te houden. 

€1.200

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.

Bloembommen Actie

10-02-2024  •  Geen reacties  •  Maowke  •  Beijum Bruist

De gemeente is druk bezig met de aanleg van wilde bloemen momenteel en dat bracht mij op dit idee. 

Het lijkt mij leuk om in de lente/zomer een grote actie te houden waar wij met zoveel mogelijk mensen bloembommen maken. Een soort "actie" om samen de insecten een hart onder de riem te steken. Zie je het voor je? Tafels vol mensen van alle leeftijden die lekker met modder en zaden aan de weer gaan om de nectar voorraad aan te vullen? ;-) 

Deze bloembommen kunnen wij dan weer verspreiden in eigen tuin of zones waar je dit mag "neergooien" zodat de insecten er plezier van hebben. Die zones zouden bijvoorbeeld in overleg met de gemeente vooraf afgesproken kunnen worden.

Wat er nodig is voor het realiseren van deze activiteit?

Een ervaren persoon die meer informatie kan bieden over het belang van wildgroei (voor de beestjes)

Gehuurde lange tafels, afvalbak en bankjes

Picknick kleden

Een ocatie: groene long? Ergens centraal zodat zoveel mogelijk mensen aansluiten

Goede zaden, potgrond, waterspuiten, waterkannen (ivm locatie buiten)

en er zullen vast wat onvoorziene kosten zijn die ik niet direct nu mee reken.

Ook kunnen bepaalde kosten tijdens het organiseren misschien meevallen als er meer betrokkenen zijn die ook even in het netwerk/eigen kasten kijken voor bijv kannen of kennis. :-) 

Lijkt het jou ook leuk mee te organiseren? Héél graag! Samen is het zo-veel leuker! 

€600

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.

Kerstpakketten actie van Beijum voor Beijum 2024

28-04-2024  •  Geen reacties  •  Reinhold  •  Beijum Bruist

10 jaar Kerstpakketten actie Beijum voor Beijum

Wat klein begon is uitgegroeid, tot een wijkbreed iniatief.  Al jaren zetten wij ons in om wijkbewoners die om wat voor reden dan ook een steuntje in de rug kunnen gebruiken met kerst een kerstpakket aan te bieden.  Een beetje warmte te brengen en mensen te laten voelen dat er aan ze gedacht wordt, daar waar het nodig is.  Vorig jaar hebben we 250 huishoudens voorzien van een prachtig gevuld kerstpakket, en 125 kinderpakketten uitgedeeld. 

Dit is echter alleen mogelijk door de steun en giften vanuit de wijk, de bewoners, winkeliers en sponsoring van de BOB en de gemeente . We zamelen ieder jaar producten in, maar doordat de aanvragen voor een kerstpakket stijgen, maar zoals u zelf ook  merkt de kosten van producten zijn gestegen, hebben we extra financiële hulp nodig om van het 10 jarig bestaan van de kerstpakketactie dit jaar ook een succes te kunnen maken. 

Wij zouden graag een bijdrage vanuit het wijkbudget willen aanvragen voor de Kerstpakketten actie van beijum voor beijum. Zonder deze bijdrage zullen we helaas mensen moeten afwijzen die een aanvraag doen.  Het zou mooi zijn als we ons tienjarig bestaan kunnen vieren en mede dankzij uw hulp/ bijdrage dit jaar  wel de 300 aanvragen kunnen honureren. 

Dit jaar willen we een gezellige kerst walk-inn organiseren waar men onder het genot van een hapje en drankje zijn/ haar pakket kan komen halen.  Daarnaast blijft natuurlijk de mogelijkheid van bezorging bestaan, daar waar nodig.

Wij hopen een positieve reactie door uw stem te mogen ontvangen.  

Vriendelijke groeten,  Liesbeth Laning en Saskia Herbst

€3.000

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.

Hulpkreet voor een..keet?

25-04-2024  •  Geen reacties  •  Maowke  •  Beijum Bruist

Hallo allemaal!

Binnen de werkgroep "Ontmoeting Innersdijk" zijn wij druk met allerlei ideeën uitwerken om ontmoeting vorm te geven op dit terein. Een ieder heeft huiswerk 🤔 meegekregen om deze ideeën uit te werken. Mijn huiswerk is het regelen van een pipowagen/camper/schaftkeet waar ontmoeting kan ontstaan rondom duurzaamheid (upcycle), groen (plantenbieb) en activiteiten.

 

Een pipowagen is een leuke creatieve unieke locatie die de wijk kan verrijken. De inspiratie is opgedaan door het prachtige "van tosties" in wijkbedrijf Selwerd. Waar iemand vanuit een camper tosties is gaan serveren. Uniek. Bijzonder. En onwijs gaaf. 

 

Met de pipowagen/schaftkeet hopen wij mensen van alle leeftijden en achtergronden te betrekken. En na Innersdijk hopen wij dat de wagen zo een succes is dat we ergens anders verder kunnen.

 

De naam, kleur, etc willen wij met bezoekers gaan bedenken. Het bedrag dat we aanvragen is bedoeld voor de wagen, verf, materialen om de binnenkant te pimpen, materialen om een begin te hebben voor de activiteiten, een kastje voor de plantenbieb.

 

We proberen zoveel mogelijk materialen te hergebruiken / 2de hands aan te schaffen en de talenten van wijkbewoners te benutten zodat het echt een gezamenlijk project wordt. 

€3.000

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.

Bingo apparaat voor inclusief bingoën

04-06-2024  •  Geen reacties  •  DeStemvanGroningen  •  Medewerker Stem van Groningen  •  Beijum Bruist

Het betreft een idee voor de bingos in het Heerdenhoes die vrijwillig gedraaid worden. Wij willen inclusief zijn, voor alle bewoners, maar het is ingewikkeld met de huidige materialen die zij van het buurthuis mogen lenen. Dit bingo apparaat voorziet niet in mogelijkheden om mee te doen wanneer je bv. Slechtziend bent. We hebben baat bij een bingo apparaat dat alles bijhoudt en duidelijk aangeeft voor wie slecht kan zien/horen.

De bingo is elke maand en in de zomer bingoën we vaker het vaker (oa ook kinder bingo). We willen ook uitbreiden, en hopen dat de juiste materialen ook voor nieuwe energie kan zorgen voor onszelf en de bewoners voor wie wij de bingo orgamiseren. 

Het gaat om 400 euro.

https://bingowinkel.nl/elektronische-bingomachine-wingo-4/?utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=Bingowinkel%20NL&utm_medium=cpc&utm_term=7494&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw9cCyBhBzEiwAJTUWNcqeJflGI_fMjOz0VVCADIBNo7yi3MDNZvW7jYq-Z_-HeWOSTpmbhRoC210QAvD_BwE

Dit idee is ingediend door een inwoner.

€400

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.

Jensema opent de deuren (werktitel)

10-04-2024  •  12 reacties  •  Saskia Wiegant  •  Beijum Bruist

Ons idee is om op 5 oktober activiteiten te organiseren van bewoners voor bewoners. Het kan gaan om een workshop/praatje door de bewoner zelf, een optreden, een hapje of een goed gesprek. Mensen kunnen zich aannmelden om het eigen huis open te stellen en/of om als deelnemer bij anderen langs te gaan in een soort estafette. Als afsluiting houden we een kampvuur op de bijzondere kampvuurplek die wij nu eenmaal in onze wijk hebben. Wij willen de sociale cohesie in de buurt verbeteren, door buren uit te nodigen om elkaar te leren kennen en bij elkaar achter de voordeur te kijken. We willen alle bewoners van de Jensemaheerd hiervoor uitnodigen. 

Dit is een goed idee omdat eten en met elkaar dingen doen verbindt. We verwachten dat mensen daarna makkelijker naar elkaar omkijken. Eten is een activiteit die past in alle culturen en we verwachten hiermee veel bewoners te kunnen aanspreken. We willen bewonersparticipatie stimuleren, geluk in onze wijk stimuleren. We verwachten de aansluiting met het groenonderhoud te kunnen leggen en hopen op uitbreiding van het aantal deelnemers van deze werkgroep, die hier al bijna twintig jaar floreert.

We verwachten de volgende kosten te maken:

Flyer onder 200 adressen ca 50 Euro   

Boekje met uitnodiging en presentatie deelnemende bewoners verspreiden onder 200 adressen ca 600 Euro 

Subsidie aan mensen voor het bereiden van een maaltijd/voorbereiden activiteit ca 1000 Euro 

Wij willen dit organiseren, uitwerken en opzetten: Saskia Wiegant en twee buren

 

Het is een eenmalige activiteit, maar als het succesvol is willen we het herhalen.

 

 

 

€1.650

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.

Kansrijk groen voor iedereen

17-04-2024  •  2 reacties  •  danneveldt@gmail.com  •  Beijum Bruist

De Dom Helder Camara school ligt midden in de mooie groene wijk Beijum. Toch krijgen veel kinderen geen kans om kennis te maken met de simpele dingen uit de flora en fauna. Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds meer binnen zitten (https://www.nji.nl/nieuws/een-op-zes-kinderen-speelt-nooit-buiten) waar tegenover staat dat groen gelukkiger maakt (https://www.wur.nl/nl/show-longread/groen-goed-voor-de-gezondheid.htm) "Bij een gezonde levensstijl hoort ook genoeg bewegen. Verschillende scholen ondergaan daarom een metamorfose tot “Gezond Schoolplein. Citaat uit onderzoek: ”Een plein waar je je kunt verstoppen in de bosjes, waar je over boomstammen kunt klimmen of met je laarzen in plassen kunt stampen. Kortom: waar kinderen de ruimte krijgen om te spelen in een uitdagende en groene omgeving." Een aantal ouders van de Dom Helder hebben om deze reden hun koppen bij elkaar gestoken om te zorgen dat de vele uren dat deze grote groep kinderen zich op school bevindt i.i.g. kansrijker te maken. Boerderij de Wiershoeck is een prachtig voorbeeld hoe groen de bewoners in de omgeving positief stemt. Graag zouden wij zien dat deze sfeer zich als een olievlek doorzet naar het schoolplein van de Dom Helder Camara zodat elk kind in zijn jonge leven de kans krijgt dagelijks meerdere uren zich in het groen te begeven. We hebben via de school afgelopen jaar ook een budget gekregen voor een start. Deze is helaas niet toereikend voor het project dat wij nu voor ogen hebben. De school en het plein is op dit moment zeer grijs en inspiratieloos, grijze kale hekken, en grote vlakken grijze tegels met afwateringsproblemen. We willen de alle kinderen graag kleur, plezier, ontdekking en kennismaking in het groen bieden d.m.v. tegelwippen, aanleg van struiken, heuvels, bodembedekkers, stapstammen, klimplanten, amphitheater (hergebruik van gewipte tegels) voor onderwijs in de buitenlucht, tegelversiering sport/spel, klimmuur en een eetbaar schoolplein. Het verlegt spelenderwijs hun grenzen, stimuleert hun fantasie en draagt bij aan hun fysieke ontwikkeling voor en ná schooltijd voor alle kinderen van de school of uit de buurt. 

€8.000

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.

Vernieuwing Minibieb Hiddemaheerd

06-03-2024  •  1 reactie  •  Hannah  •  Beijum Bruist

Met een aantal bewoners van de Hiddemaheerd willen we graag onze minibieb vernieuwen. We willen er een weersbestedige Minibieb van maken, inclusief zitbankje met ruimte voor ontmoeting. Bovendien wordt de bieb groter, er komt een aparte plank voor kinderboeken.De nieuwe minibieb-kast zal worden gebouwd door een aantal handige buurtbewoners.

In bijgevoegd bestand staat de uitgebreide toelichting.

€380

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.

Bankjes en een heksenketel voor de vuurplaats

20-05-2024  •  Geen reacties  •  BEEL  •  Beijum Bruist

Op regelmatige basis wordt er vuuravonden rond volle maan gehouden op vuurplaats Jensemaheerd. De initiatiefneemster Trijntje de Haan heeft dit van 2008 tot 2020 georganiseerd. Sinds vorig jaar juli hebben vuurmeester Harm en ik het vuurtje weer aangewakkerd. De vuuravonden worden wisselend bezocht, een vaste kern afgewisseld met nieuwe gezichten. Er worden verhalen en ervaringen uitgewisseld. Soms wordt er muziek gespeeld of draagt iemand iets voor. Ook wordt er drankjes en hapjes met elkaar gedeeld. Als iemand gewoon van het vuurtje wil genieten, is dat ook prima voor ons. 

Het is een plek waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten! 

Echter de huidige bankjes waarop mensen rondom het vuurtje kunnen zitten, zijn volledig verweerd en aan vervanging toe. Hiervoor willen wij twee stevige inklapbare bankjes aanschaffen (338,-). Ook willen wij een heksenketel met een driepoot (110,-) aanschaffen om tijdens de (koudere) vuuravonden een soepje of een stoofpotje te kunnen aanbieden om de sfeer verder te vergroten.

Ook incidenteel wordt er op de vuurplaats activiteiten georganiseerd. Zo is de vuurplaats een keer gebruikt als een tussenstop van een bevrijdingsloop met vuur of werd een wandeling georganiseerd naar en van vuurplaats Lewenborg. Ook krijg ik regelmatig de vraag of er iets georganiseerd mag worden op de vuurplaats (een verjaardagfeestje of een eindejaarsfeestje van de basisschool). Ook voor zulke momenten kunnen wij de bankjes en de heksenketel aanbieden. 

 

€448

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om verder te gaan.